Pénzügyi egészség


Nos, miért döntünk úgy manapság sokan, hogy pénzügyileg képezzük magukat, új készségeket fejlesztünk ki? A helyzet az, hogy aki például kereskedelmi közgazdászként végez, tanul pénzügyet, számvitelt, közgazdaságtant, vállalkozás elemzést, gazdaság matematikát, pénzügyi piacokat, vállalat finanszírozást. Ezeknek a tantárgyaknak egy már meglévő vállalat alkalmazottaként nagy hasznát veheti. Cégtulajdonosként is, de ebben az esetben a tantárgyak mögött merőben más tudásra lesz szüksége. A hagyományos iskolarendszer szakembereket képez, arra készít fel, hogy megálljuk a helyünket egy cégnél.

Azonban életünknek vannak hullámhegyei és hullámvölgyei: gyerekünk születik, elveszítjük az állásunkat, előléptetnek és annyi a munkánk, hogy otthon is azzal foglalkozunk, állandó stressz ér a munkahelyünkön, már vasárnap délután elkezdünk szorongani, hogy mi lesz hétfőn, nyaralás előtt és után akkora munkahegy tornyosul előttünk, hogy bele sem merünk gondolni. Alig tudunk elhelyezkedni, már hónapok óta keressük a megfelelő állást, végül megtaláljuk. Azonban vállalkozóként kell dolgoznunk, semmi fix, csak jutalék alapon. Lakásunk, házunk, autónk hitelbe vettük, a törlesztő részletek a sírba kergetnek. Nincs semmire időnk, főleg magunkra, az egészségünkre nincs. Gyorskajáldákban étkezünk, és egész nap rohanunk. Ismerősek bizonyos részletek?

Mondjuk, megelégeljük, és elhatározzuk, hogy saját vállalkozást fogunk kiépíteni, mert alkalmazott ügyvezetőként, kereskedelmi vezetőként vagy bármi másként nagy tapasztalatot szereztünk egy cégnél. Majd különféle okok miatt nem sikerül nyereséges vállalkozást létrehozni, és működtetni, így pénzünk fogytán, visszatérünk az alkalmazotti világba. Az állásinterjún elmondjuk, hogy a tulajdonos társakkal voltak gondjaink, szükség lett volna további tőkére, megfojtottak a versenytársak, vagy a piac nem hozta a hozzá fűzött elvárásokat. Az is lehet, hogy sikerül, saját magunk főkökévé válunk, de mindent mi csinálunk, ha lehet, még többet dolgozunk, mint alkalmazott korunkban. Szabadságra nem mehetünk, mert nélkülünk összeomlik az egész, vagy mégis elmegyünk, de a telefonunk folyvást csörög, és végig idegeskedjük a pihenést.

Amennyiben 50 évesen kényszerülünk váltani, megtapasztalhatjuk, hogy nagyon nehéz elhelyezkedni. Hasonló a helyzet pályakezdőként. Túl sok, vagy túl kevés a tapasztalatunk.

Sokan azért kénytelenek másik munkahelyet keresni, mert olyan alacsony a fizetésük, hogy abból nem tudnak kijönni. Saját vállalkozásba azért nem mernek belevágni, mert nincs tőkéjük, nincs információjuk. Lehet, hogy évek óta van egy szuper termék vagy szolgáltatás ötletük, de nem jártasak az üzleti tervezésben, a tőkegyűjtésben, a piac felmérésében, a marketingben, az értékesítésben, az alkalmazottak felvételében, a megfelelő jogász és könyvelő kiválasztásában, a projekt menedzsmentben, a logisztikában. Jó szakembereket ezekre a területekre elegendő pénz hiányában nem tudnak felvenni, azt sem tudják eldönteni, melyik a jó szakember.

Szüleik is alkalmazottak voltak, tőlük is azt látták, hogy érdemes szakemberré képezniük magukat, majd egy jó cégnél elhelyezkedni.

A pénzügyi egészség persze nemcsak azt jelenti, hogy van egy remek állásom, nagy fizetésem, élhetek, mint hal a vízben, felvehetek lakáshitelt, autóhitelt, és áruhitelt, mert tuti, hogy mindig lesz egy jó állásom, jó fizetésem.

A pénzügyi egészséghez tartozik, hogy képes vagyok megkülönböztetni a jó hitelt a rossz hiteltől, és nem az a rossz hitel, aminek nagy a THM-je, magas a törlesztő részlete. Lehet, hogy a nagyi annak idején mondogatta, hogy spórolni kell, és félretenni. A félretett pénzből a családok elmennek nyaralni, vagy vesznek egy HD tévét.

Azt sem tanultuk az iskolában, hogy mennyit érdemes félretenni, és azt hogyan kell befektetni. A jó befektetés nem feltétlenül jelenti azt, hogy felhív egy régi ismerősöm, és hosszú távú befektetési lehetőségeket kínál, mert történetesen egy cégnek az értékesítője, akit arra képeztek ki, hogy eladja ezeket a befektetetéseket. Komoly pénzügyi tanácsra nem számíthatunk tőle, hiszen ő maga sem igazi vállalkozó. Lehet, hogy alvállakozói formában végzi ezt a tevékenységet, de függ a cégtől, akinek a szolgáltatását vagy termékét értékesíti.

Azt sem tanultuk, hogyan tervezzük az életünket, mi lesz velünk nyugdíjas korunkban. Az biztos, hogy nem ugyanaz, mint nagyszüleink vagy szüleink nyugdíjas életében. Ezt már sejtjük bizonyára, de okos struccként a fejünket homokba dugjuk. Vajon hol lenne tényleg biztonságban a pénzünk? Vajon ugyanannyit, kevesebbet vagy többet fog érni, amikor hozzá kell nyúlnun? Egyáltalán megkapjuk-e, vagy tönkremegy a pénzintézet, ahová évek óta elhelyeztük? Mit fogunk tenni, ha valami történik, amire nem számítottunk?

Mi a helyzet azokkal az érzelmekkel, amelyeket a bizonytalanság, a kudarctól való félelem okoz? Felnőtt fejjel is képesek vagyunk még hibázni, és tanulni a hibáinkból? Újra járni tanulni? A kezdő vállalkozó rendszeresen átmegy érzelmi mélypontokon, és nem mindig képes lekezelni. Ám ezt is lehet tanulni.

A pénzügyi egészséget érdemes tanulni bárkinek, bármilyen korban vagy élethelyzetben. Ez egy gondolkodásmód, amelyet nagyon egyszerűen, játékos formában lehet fejleszteni. Nincs tétje, mert a helyzeteket nem a valós életben, valós pénzzel próbálhatjuk ki, hanem csak szimuláljuk, ezért a valós életben már másképp fogunk válaszolni rájuk.

Milyen élethelyzetekben érdemes kipróbálni az oktatásnak ezt a formáját?

Gyerekek oktatásaGyerekek oktatása

Szeretném, ha gyermekem az iskola mellett megtanulná a pénz játékát is, olyan gyakorlati készségekre tenne szert, amelyeket nem tanul az iskolában.

Gyermekemmel szívesen együtt tanulnék.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pénzügyi jövendőmondásPénzügyi jövendőmondás

Kíváncsi vagyok, vajon jelenlegi pénzügyi helyzetemmel mit tudok elérni az elkövetkezendő 20, 30, 40 év alatt.

Szívesen belebújnék mások bőrébe is, mit kezdenék, ha más szakmát választottam volna.

 

 

 

 

 

 

 

Oktatás, tréningOktatás, tréning

Szeretnék befektetni saját pénzügyi képzésembe, de a hagyományos tanfolyami formát túl időigényesnek és unalmasnak találom. Jó lenne játékos formában, szinte észrevétlenül tanulni.

Magam is tartok képzéseket, vállalati tréningeket, és szívesen kiegészíteném a Cashflow oktató játékkal.

 

 

 

 

 

Alacsony fizetésAlacsony fizetés

Keveset keresek, úgy érzem, csapdába kerültem. Vannak hiteleim, de nem tudom fizetni őket. Bármerre próbálkozom, mindenhez pénz kell. Jó lenne beszélni valakivel, aki tényleg segíteni tud.

Vajon milyen lehetőségeim vannak, hogy egyről a kettőre jussak?

 

 

 

 

 

 

Kijutni a mókuskerékbőlKijutni a mókuskerékből

Voltak álmaim gyerekkoromban, de megölte őket az állandó robotolás, hajtás, egyik fizetéstől a másikig élek, nem azt csinálom, amit szeretnék. Jó lenne kijutni ebből valahogyan.

Fogalmam sincs, hogyan kell pénzt csinálni, csak dolgoztam pénzért.

 

 

 

 

 

 

 

Kezdő vállalkozó

Szeretnék befektetni, elindítani egy vállalkozást, de nincs elég tőkém, nincs termék ötletem, nem tudom biztosan, van-e piaca a termékemnek, nem tudom, hogy induljak el. Jó lenne kipróbálni, mielőtt élesben belevágok.

Vállalkozói gondok

Erős versenytársak épültek körém, minden időmet lefoglalja a cégem, kevés a profit, magasak a költségek, jó lenne ötleteket meríteni a nagyvilágból, nem látok fejődési lehetőséget, megrekedtem, nem értek a számokhoz, a könyvelőmre kell hagyatkoznom. Máshogy tervezném, ha újra kezdhetném.

Érzelmek és a pénz

Nem bízom magamban eléggé, félek a kudarctól, szüleim nem értenek egyet a terveimmel. Nem lenne jó ingyen dolgozni egy olyan terven, ami majd nem működik. Tudom, hogy gátolnak az érzelmeim. Mi lesz a gyerekeimmel? A családomat nem tehetem ki kockázatoknak. Erre szeretnék megoldást.

Sokszor azért maradunk a helyünkön, azért elégszünk meg kevesebbel, mert a félelem, a korábbi kudarcok, a hiányzó tudás és tapasztalat megbénítja tenni akarásunkat. Mi lenne, ha tét nélkül, valódi pénz nélkül indíthatnánk el egy kis üzletet, vásárolhatnánk részvényeket, és akár a valós helyzetnél sokkal rosszabb pénzügyi helyzetből is ki tudnánk magunkat hozni? Az elért sikerek vajon felbátorítanának?

Hogyan működik az oktató játék?

A társasjátékot mindenki könnyen megtanulja, mert a szabályok ugyanazok, mint az életben. A szabályokat a játékvezető ismerteti, majd a játékosok húznak egy szakmát, és megismerkednek kiinduló anyagi helyzetükkel. Rendes havi fizetésükből az élethez hasonlóan adóznak, és kiadásaikat is fedezik. A mintegy 2 órás játék során különböző lehetőségek, események, helyzetek adódnak, amelyekre a játékosok különféleképpen válaszolnak, így nincs két egyforma játék. Anyagi helyzetükben bekövetkezett változásokat a játékosok rögzítik, ezért később is levonhatják a megfelelő következtetéseket – milyen hatással voltak döntéseik a pénzügyeikre, illetve milyen korábbi berögződések, ösztönös vagy tanult hibás gondolkodásmód irányította őket a játékban, és persze az életben. A játékot utólag kiértékelik a játékvezetővel, megbeszélik a tapasztalatokat. Játékosaink visszajelzései alapján már egy játék után nagyon sokat lehet fejlődni.

Lehetőség van tapasztalt trénerrell egyénileg is megbeszélni a kérdéseket, segítséget tudunk nyújtani abban is, hogy a játékon kívül milyen könyveket, tanfolyamokat érdemes kipróbálni, egyáltalán milyen lehetőség van tovább fejlődni. Humán tanácsadónk a játékosok egyéni karrier fejlesztését is vállalja.

Egyéni coaching témakörök >>
3 napos tanfolyam a gazdagság 3 pilléréről >>

Milyen készségeket fejleszt?

 • Csapatszellem
 • Figyelem
 • Kommunikáció
 • Rugalmasság, alkalmazkodás változó helyzetekhez
 • Kreativitás
 • Nyitottság

Mit tanulhatunk a Cashflow oktató játékkal?

 • Mi a Cashflow?
 • Mit jelent és hogyan érhető el az anyagi függetlenség?
 • A gazdagság három pillére működés közben: ingatlan, részvény, vállalkozás
 • Fontosabb-e a magas fizetés vagy az okos döntések?
 • Mennyire számít az információ?
 • Hogyan gondolkoznak a gazdag emberek?
 • Hogyan csinálhatunk pénzt a pénz dolgoztatásával ahelyett, hogy mi dolgoznánk pénzért?
 • Hogyan szállhatunk ki a mókuskerékből?
 • Hogyan vegyük észre a valódi lehetőségeket, miközben a média tudatosan befolyásolja befektetési döntéseinket?
 • Mitől függ a gazdagság?
 • Változtathatunk-e akár most, vagy már minden hiába?

Budapesten a XI. kerületben itt jelentkezhetsz Cashflow társasjátékra. >>
Budapesten az V. kerületben induló játékokról itt olvashatsz bővebben. >>
A
3 napos tanfolyamon is kipróbálhatod a játékot >>

Játékosaink mondták, avagy aranyköpések, melyek a tanulás útját kövezik ki

„Csak kis lehetőséget választhatok, mert nincs sok pénzem.”

„Egyszercsak kiderül, hogy jól jártam-e vagy sem.”

„Rendes ez a bank, mindenért levon.”

„Nagyon kell figyelni, mert nem esik le minden info azonnal.”

„Egyenlőre kicsivel is beérem.”

„A megtérülés erősen kérdéses, nem baj, megveszem.”

„Én jobb tanácsot adok neked ingyen, mint a fizetett tanácsadód.”

Annamari, a rendőr

„Hú, de jó sok adósságom van!”

„Nem figyeltem, de már mindegy, nem fogok visszalépni.”

„Akinek van pénze, az szórja. Ez így van az életben is.”

„Igy üzleteljen az ember a testvérével!”

Timi, a mérnök

„Ki fogja majd tőlem megvenni, ha el akarom adni?”

„Az arany jó befektetés.”

„Nem kellett volna felvenni annyi banki hitelt.”

Petra, az ápoló

„Az nem érdekes, hogy milyen gyorsan haladok, hanem hogy milyen lehetőségeim vannak.”

„Van már lakásom, minek fektessek ingatlanba?”

Ilona, a portás

„Óvatos vagyok, inkább készpénzzel fizetek.”

„Szeretek részvényt vásárolni.”

Éva, az orvos

„Leépítettek, de az autóhitelemet fizetnem kell.”

„Rájöttem, mi a gond: a kacatok meg a gyerekek.”

„Egy kockával is tudsz annyit dobni, mint kettővel.”

Attila, a pilóta

„Jaj, hát ez nem is 1.000 hanem 10.000! Ilyen sok pénzem van!”

„Nem probléma, csak annyi, hogy ráteszi a jelzálogjogot.”

„Végre dobhatok több kockával, végre lesz pénzem.”

„Másra kell most a pénz, én egy üzletben gondolkozom.”

„Nem hoz bevételt, de 4 hektáros óriási telek. Megveszem.”

„Sok pénz kell a nagy lehetőséghez.”

Anita, üzleti menedzser

Sikersztorik, valós történetek

2007-ben öcsém hívta fel figyelmemet Kyosaki könyveire, és megszervezett egy családi Cashflow játékot. A játékvezető hangsúlyozta, hogy minden lehetséges, ami az életben is.  Pilóta kártyát húztam, és két dolgot tettem következetesen: gyűjtögettem a pénzt és próbáltam törleszteni az adósságaimat.

Felmerült bennem, hogy a valóságban is attól érzem magam biztonságban, ha van pénzem. Az már más kérdés, hogy nem kezdek vele semmit. Észrevettem, hogy időnként leblokkolt az agyam, és nem tudtam számolni fejben. Különösen időkényszer alatt. Próbáltam nagyon odafigyelni, mégis sok fontos dolog elkerülte a figyelmemet. Az is meglepett, hogy mások határozottabban kitartottak a döntéseik mellett, míg én sokat haboztam, a lehetőség közben elszállt. Ezzel az életemben is rengeteg idő elment.

A játékban olyan visszajelzéseket kaptam saját belsőmtől és a játékvezetőtől egyaránt, amelyek már másnap hasznosnak bizonyultak az életemben. Fő célom 7 éven belül kijutni a mókuskerékből. Az első nagy lépést néhány játék után megtettem, elhagytam a kényelmi övezeteimet, és a saját lábamra álltam. Megszűnt számomra a havi fizetések világa.  Azóta sokkal kreatívabban gondolkozom, gyorsabban hozok döntéseket, és nem azért vetek el lehetőségeket, mert a drága szüleim szavai csengenek a fülemben. (Akik szintén sokat haboznak és aggódnak.)

Első dolgom volt átnézni a kiadásaimat, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy egy drága autót tartok fent, amit alig használok, de havonta jelentős költség. Mindezt azért, hogy ha netalán kiveszik alólam a céges kocsit, akkor legyen mivel járni. Ezért eladtam. Hamarosan valóban nem volt céges autóm sem. Akkor azon kezdtem gondolkozni, hogy 15 éve járok át naponta Budáról Pestre dolgozni, ami 2 óra utazási időt jelent idegeskedéssel együtt. Összesen 7800 óra, 325 nap, majdnem egy évet utazgattam Budáról Pestre. Hm. Átköltöztem Pestre.

Sorolhatnám, mi minden történt azóta, elég annyi, hogy egyre jobban érzem magam, pontosan tudom, mit akarok, jobban számolok fejben, nem vásárolok hitelre. Rájöttem, hogy a célig sokféle út vezet. Nem baj, ha az egyik nem, majd működik a másik. Az idő nagyon sok pénzbe kerül, és a nem döntés is döntés. Kedvet kaptam, és részvény elemzést, internetes vállalkozást tanultam. Meglepett, hogy hamarosan többet tudtam a részvényekről, mint a befektetési tanácsadó ismerősöm. Most üzletépítéssel foglalkozom, régi álmomat valósítom meg. Folyamatosan tanulok, olvasok és fejlődök, és persze rendszeresen játszom a Cashflow társasjátékot.

“A felolvasó” című film nagyon elgondolkodtatott. Egy nőről szól, akinek élete írástudatlansága miatt drasztikusan megváltozik. Nem meri elfogadni a felkínált előléptetést, nincsenek barátai, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik egy olyan választása miatt, amelyet műveletlensége, iskolázatlansága indokolt. A legrosszabbat választja, mert szégyelli tudatlanságát, és csak jóval később látja be ennek súlyos következményeit.

Monika,  pilóta

 

„Változott-e valamit a gondolkodásom, mióta játszottam? Be kell ismernem, hogy igen. Apróságnak tűnő dolgok, de mégis fontosak. Az első játék alkalmával a játékvezető néhányszor (direkt) rosszul adta oda a havi béremet, amiből én persze semmit nem vettem észre mert rossz szokásom volt, hogy sosem számoltam meg a pénzt. Ki tudja a való életben hányszor adtak már vissza rosszul,  amikor vásároltam!? Egészen idáig! Mert most már odafigyelek!”

Petra, ápolónő

 

 

“A játékot megelőzően voltak terveim saját cég alapítását illetően, de mindig találtam rá kifogást, hogy miért ne vágjak bele, jobb lesz ha megint visszamegyek dolgozni valami multihoz, vagy épp a közszférába. Azt tudni kell, hogy az egészségem megromlása miatt hagytam ott a versenyszférát, nem is olyan régen, pár hónappal ezelőtt.

Volt egy nyaram amely alatt gondolkodhattam, hogy mit és hogyan tegyek, társakkal vagy akár egyedül… végül felbukkant a játék az életemben, mely elsőre nem hozott eget rengető felismeréseket, és úgy éreztem, hogy egy olyan oktató-tanuló játéktól mint a cashflow sokat vártam, mégsem jött semmi. Szomorú lettem, hogy akkor ez most mégiscsak így lesz jó, ha visszamegyek dolgozni… elkezdtem állásokat böngészni, majd pár nap múlva villámcsapásént ért a felismerés, hogy máshogy is lehet, és csak úgy tódultak az ötletek, ma ott tartok, lassan két hónap elteltével, hogy megalapítottam az első kft-m.“

Éva, orvos

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: