Elég a mókuskerékből


Robert KyosakiRobert Kyosaki különböző eszközöket hozott létre a hosszú távú jólét, a cashflow és a pénzügyi függetlenség elérésére. Magyarországon is megjelentek könyvei a Gazdag Papa könyvsorozatban. Megalkotta a  Cashflow™ társasjátékot, amelyet a világ számos országában tréningek részeként játszanak. Emlékszem, 3 évvel ezelőtt játszottam először a játékot, és azóta sok egyéb is történt. Már nem úgy gondolkozom a pénzről, mint annak idején. Ennek az utazásnak számos állomása volt, egyik jelentős változást a játék jelentette számomra. Tükröt tartott elém a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódomról.

Talán készen állsz arra, amire én 3 éve, hogy túllépj múltad pénzügyi gondjain, és tartós jólétet építs fel, miután belefáradtál, hogy ugyanabban a pénzügyi helyzetben találod magad évről évre.

Robert ezt úgy hívja, hogy „patkányversenyben vagy”. Magyarul a mókuskereket tekered. Jó helyen jársz, ha szeretnél ebből kiutat találni. Robert több mint 16 éve foglalkozik a pénzügyi jólét oktatásával, vagyonépítő tanfolyamokat tart világszerte, és „Gazdag papa, szegény papa” című – magyarul is megjelent – könyvét több mint 1 millió példányban adták el.

Küldetése az, hogy megtanítsa az embereket pénzügyi álmaik megvalósítására, és eszközöket adjon a kezükbe ennek elérésére. Megtanulhatod tőle a gazdag emberek gondolkodásmódját, személyes stratégiáinak alkalmazását, látásmódját. Csak hagyd, hogy tanítson. Olvasd el könyveit és játszd a Cashflow™ 101 társasjátékot!

Tanuld meg, hogy a ház, autó, ruhák és ékszerek által teremtett jólét csak képzelt, nem valós. Gondolkodásodban bekövetkező egyszerű váltás pénzügyi életedet jelentősen megváltoztatja. A folyamatos készpénzáramlás biztosítása megtanulható, a pénz miatti folyamatos aggódás elkerülhető. Elállíthatod pénzügyi sebeid vérzését, és mindörökre kikerülhetsz a mókuskerékből.

Bárki játszhatja a játékot, addigi pénzügyi gondolkodásmódja meg fog változni, akár új ezen a területen, akár alkalmi befektető, vagy MBA végzettséggel rendelkezik, esetleg családjába szeretne merőben új pénzügyi tudatosságot vinni, gyerekeit biztonságosabban útnak indítani az élet nevezetű játszótérre. A Cashflow™ 101 az egyetlen olyan oktató eszköz, amely élethűen szimulálja a pénz áramlását hétköznapi életünkben, bemutatja döntéseink hatását, és annak kapcsolódási pontjait bevételi kimutatásunkkal és pénzügyi mérlegünkkel. Minden vételi vagy eladási döntésünket, amelyet a játékban hozunk, eredménykimutatásunkban számos kiigazítás követi.

Cashflow™ 101A játékot megvehetjük, és játszhatjuk otthon, vagy játék klubokban szakképzett játékvezetőkkel.

A játéknak van egy fejlettebb verziója, a Cashflow® 202, amely magas szintű üzleti és befektetési technikákat tanít. Technikai befektetők a játékban volatilitás növelésére használják. Részvények shortolására, vételi és eladási opciókra, terpeszekre és ingatlan ügyletekre ad lehetőséget. A Cashflow® For Kids kifejezetten gyerekeknek készült iskolai vagy otthoni használatra, az általános iskolai tanárok oktatási eszköztárából sem hiányozhat.

Több szabadságra, több időre vágyunk, szeretnénk utazgatni a világban. A játékban a mókuskerékből (patkányverseny) a gyorsítósávra vezet az út. Már nem mi dolgozunk keményen a pénzért, hanem a pénzt dolgoztatjuk a magunk számára. Játékpénzzel tanulunk befektetési döntéseket hozni a való életből vett helyzetekben, stratégiát alakítunk ki kis és nagy lehetőség kártyák segítségével, megálmodjuk legszebb álmunkat, és azon dolgozunk, hogy a gyorsító sávon megvalósítsuk.

A játék szórakoztat, egyszerre oktatja a könyvelés alapjait, pénzügyi ismereteket és befektetést.

A játék elsősorban megtanít meglátni magunk körül a lehetőségeket. A szegény- és középosztálybeliek gondolkodásmódja nagyon leegyszerűsítve így hangzik:

“Hogyan tudnék még többet, még keményebben dolgozni, hogy még több játékszert vehessek?”

Ezek a játékszerek, vagy kacatok valójában kötelezettségek, nem eszközök. A gazdagok gondolkodásmódja ezzel szemben:

“Hogyan tehetnék szert még több eszközre, amelyek KIFIZETIK a játékszereimet?”

Vagyis a kötelezettségeimet. Ne felejtsük el, hogy az eszközök pénzt tesznek a zsebünkbe, a kötelezettségek pedig kivesznek pénzt a zsebünkből. Ha játszod a játékot, a gazdagokra jellemző gondolkodási szokásokat alakítasz ki. A középosztálybelieknek rengeteg a kötelezettsége, és nem költekeznek okosan, nem eszközökre költenek. Irigylésre méltó, hogy új házat és autókat vásárolnak, mégsem tartanak sehová.

PatkányversenyA játék elején kapsz egy kis patkányfigurát, és egy szakmát, amely meghatározza havi fizetésedet, költségeidet és adósságaidat. Lehetsz iskolai tanár, orvos, ügyvéd, pilóta, és még sok más. Minden szakmának vannak előnyei és hátrányai. Például az orvos fizetése magasabb, mint a tanáré, de több a kiadása is. A fizetésed, kiadásaid és adósságaid mind bekerülnek pénzügyi kimutatásod megfelelő rubrikájába. Keményen megdolgozol azért a pénzért, amiből aztán levonásra kerülnek az adók, a hitel törlesztő részletek (lakás, kocsi, hitelkártya), és egyéb kiadások. A pénzt keményen meg kell dolgoztatnod, ha ki akarsz jutni a mókuskerékből. Eszközeid nincsenek, passzív jövedelmed nulla, tehát egyetlen filléred sem dolgozik érted. A kacatok mezőre lépsz, és szert teszel egy vitorlás hajóra. Mondjuk kifizeted készpénzzel, nehogy további adósságba keveredj, és lehet, hogy megfordul a fejedben, “vettem egy eszközt”. Vajon hová hajózol vele? Tényleg eszközt vettél, vagy csak a zsebedből veszi ki a pénzt? Na mindegy, dobsz a kockákkal ismét, és lehetőség mezőn landolsz. Egy 4 lakásos társasházat ajánlanak megvételre. A tulajdonos eladósodott, rendes bérlők lakják, 56%-os a megtérülés…. és máris belefeledkezel a játékba. A cél ezen a szinten az, hogy eszközök vásárlásával passzív jövedelemre tegyél szert. Amint ez a passzív jövedelem meghaladja havi kiadásaidat, nem kell többé dolgoznod.

Kiknek ajánlható a Cashflow játék?

  • 10 év fölötti gyermekeknek
  • Szülőknek, akik attól félnek, hogy a gyermekeik soha nem költöznek el hazulról… és gyermekeknek, akik attól félnek, hogy a szüleik hozzájuk költöznek…
  • A népességrobbanás nemzedékének, akik több nyugdíjat akarnak
  • Olyan embereknek, akik szeretnének kiszabadulni a mókuskerékből, mert belefáradtak annak vég nélküli hajtásába

A játéból megtanulhatod

  • Hogyan növelhető a pénzügyi IQ gyorsan és könnyedén
  • Mit tanítanak gyermekeiknek a pénzről a gazdagok
  • Hogyan gazdagodhatunk meg, és válhatunk anyagilag függetlenné még akkor is, ha kevés a fizetésünk

A játék hatására sok ember olyan izgatott lesz, hogy meggondolatlan és ostoba döntéseket hoz. A játék csak alapoz, tehát további tanulásra is szükség van, valamint pénzügyi döntések előtt célszerű tanácsadók véleményét is kikérni.

Sokat tanulhatsz a barataidtól, ha együtt játszátok a játékot. Komoly fejlődésre számíthasz, ha 1 éven át havonta 1x játszod a Cashflow társasjátékot. Valamint javaslom, hogy vedd kézbe Kyosaki magyarul is megjelent könyveit:

  • Gazdag papa, szegény papa
  • Cashflow négyszög
  • Gazdag papa befektetési tanácsai
  • Gazdag gyerek okos gyerek
  • Gazdag papa üzleti iskola
  • Visszavonulni fiatalon gazdagon

„A Cashflow® MBA (Money, Business, Accounting) programnak tekinthető olyan emberek számára, akik szeretnének kellemesen szórakozni, gyorsan tanulni és meggazdagodni.”

Robert T. Kyosaki

Budapesten a XI. kerületben itt jelentkezz Cashflow Játékra >>
Baráti társaságoddal vagy családoddal is játszhatsz otthon meghívott játékvezetővel (Tel +36 30 9 336 277).

Budapesten az V. kerületben induló játékokról itt olvashatsz bővebben >>
3 napos tanfolyam keretében is játszhatsz >>

Hozzászólás